Kan je reisziekte voorkomen?

Na een lange tijd te werken of op school te zitten, kan je eindelijk vertrekken op reis! Het is iets waar de meeste mensen naar uit kijken. Alhoewel het soms toch minder leuk kan zijn dan gedacht. Ken je het gevoel wanneer je een boek leest in de auto en dat de letters opeens beginnen draaien, je hoofd begint te duizelen en je misselijk wordt? Dan zal je waarschijnlijk een vorm van reisziekte hebben. Maar wat is dat nu precies en wat zijn de oorzaken? Lees het hieronder.

Reisziekte: wat is het?

Kinetose is een andere benaming voor reisziekte. Kinetose is een verzameling van symptomen die optreden wanneer je je bevindt in een bewegend voertuig. Daarom is een andere benaming, bewegingsziekte. Je kan last krijgen van deze symptomen wanneer je in een auto, bus, boot, vliegtuig en zelfs als je op dieren zit zoals paarden en kamelen. De meeste mensen die lijden aan reisziekte hebben ook last in kermisattracties en in pretparken.

De symptomen zijn:

 • Duizelig
 • Slap gevoel
 • Misselijk
 • Overmatig transpireren
 • Overgeven
 • Hoofdpijn

Weetje: Wist je dat een constante blootstelling aan de beweging ervoor zorgt dat de reisziekte overgaat? Als je bijvoorbeeld een boottocht maakt dan zal de reisziekte verminderen of zelfs helemaal weggaan na ongeveer 2 dagen. Maar denk dan niet dat je er voor altijd vanaf bent. Bij een volgende boottocht kan je opnieuw last krijgen.

Oorzaken van reisziekte

De oorzaak is een probleem tussen het verzenden en ontvangen van informatie op niveau van je hersenen. Is er een onverwachte beweging, die niet door jouw lichaam wordt veroorzaakt, dan kan er een ‘kortsluiting’ optreden in de hersenen tussen de verzonden informatie en de receptoren in je hersenen. Wat is hiervan het gevolg? Je hersenen slaan in paniek en maakt hierdoor een stof aan, namelijk ‘histamine’. Dit stofje geeft signalen aan de maag om te braken, terwijl er geen aanleiding toe is. 

Tips tegen reisziekte

Spijtig genoeg kan je een reisziekte niet 100% voorkomen. Je kan wel enkele tips gebruiken die jou kunnen helpen.

Voor vertrek

 1. Eet geen grote maaltijd voor je vertrekt zodat er niets zwaar op je maag kan liggen.
 2. Autoreis? Rijd dan rustig en kalm. Het is belangrijk dat er geen grote schommelingen in snelheid zijn.
 3. Slaap goed voor je vertrekt. Als je vermoeid bent, dan verhoogt dat je sensitiviteit voor reisziekte.

Tijdens de reis

Is het eindelijk zover? Dan geven wij jou hier nog enkele tips om jouw reis zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.

 • Reis je met de auto? Kies er dan voor om zelf aan het stuur te zitten. Nog geen rijbewijs? Zit dan voorin en kijk vooruit, zodat je je kan focussen op de weg.
 • Reis met het vliegtuig? Zit dan bij de vleugels. Daar zit je het meest stabiele in heel het vliegtuig.
 • Doe ademhalingsoefeningen en probeer jezelf kalm te houden. Zet desnoods wat rustige muziek op dat kan ook helpen.
 • Focus je op dingen die ver weg liggen, want die lijken stil te staan. Het is eigenlijk een trucje van ballerina’s. Door je blik op 1 stilstaand object te richten, merkt je lichaam nauwelijks de beweging.
 • Neem een geneesmiddel tegen reisziekte. Vraag raad aan je apotheker of huisarts.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *