De zon is niet zo onschuldig als je denkt. Gebruik dus zonnecrème! 

Kan jij er ook zo van genieten om in het zonnetje te liggen aan het strand of aan het zwembad? De meeste mensen houden hier ook van, maar ze vergeten zich vaak in te smeren. Hou altijd in het achterhoofd dat zonnestralen kankerverwekkend zijn en je hiervoor goed moet opletten. Kom nu te weten wanneer en hoe je je best insmeert met zonnecrème en welke stralen er nu het ‘gevaarlijkst’ zijn.

Bescherm jezelf tegen UV-stralen

Net als een zonnebril, beschermt zonnècreme je huid tegen de UV-stralen van de zon, die schadelijk zijn. Wist jij dat er eigenlijk 2 soorten stralen zijn? Namelijk UVB- en UVA-stralen. Maar wat is nu het verschil?

UVA-stralen

Deze stralen komen niet enkel voor in de zomer, maar zijn er het hele jaar door. Zelfs in de winter wanneer het bewolkt is. De UVA-stralen kunnen gewoon door wolken en glas dringen en ze tasten jouw huidcellen aan. Het kan dan zorgen voor huidveroudering, pigmentstoornissen en de ontwikkeling van huidkanker en zonneallergieën.

UVB-stralen

Van UVB-stralen kan je een mooi bruin kleurtje krijgen omdat ze ook in de huid dringen. Je kan er spijtig genoeg ook verbrandt door raken. Net zoals de UVA-stralen kunnen UVB-stralen huidkankers veroorzaken.

Vergeet dus nooit meer zonnecrème te smeren

Ga je de deur uit? Bescherm jezelf dan voldoende, zelfs als het bewolkt is. De makkelijkste oplossing is een dagcrème met SPF aanschaffen. Die zal je een hele winter goed beschermen. Pas wel op dat je op zonnige dagen en zeker in de zomer toch ook een laagje zonnecrème opsmeert.

Weetje: Zand reflecteert 80% van de UV-stralen, waardoor je sneller bruin of verbrand raakt, als je een dagje aan zee doorbrengt.

Welke zonnecrème heb jij nodig?

Denk nooit dat de beschermingsfactor aangeeft hoeveel je zal bruinen, want dat klopt totaal niet. Elk huidtype zal een andere factor of Sun Protection Factor (SPF) nodig hebben. SPF geeft de hoeveelheid zonlicht aan waaraan je huid mag blootgesteld worden.

Lichte huid en haarkleur, zoals blond of rood haar en sproeten?

We hebben minder goed nieuws voor jou. Jij verbrandt namelijk heel snel en bruint eigenlijk nooit. Daarom raden wij factor 50 aan.

Lichte huid en haarkleur, zoals blond, bruin donkerbruin?

Dan zal je nog steeds snel verbranden maar is de kans dat je bruin wordt wel iets groter. Toch raden wij SPF 50 aan.

Gemiddeld getinte huid en donkerblond of bruin haar?

De kans dat jij verbrandt is al wat minder groot en je wordt geleidelijk aan bruin. Jij mag dus kiezen tussen factor 30en 50.

Zuiders type met een getinte huid (zelfs als je niet in de zon bent geweest)?

Jij zal toch wel makkelijk bruinen. Wij adviseren daarom om een factor 30 te smeren.

Lichtbruine of donkere huid en donkerbruin tot zwart haar?

Je zal bijna nooit verbranden. Smeer je dus in met SPF 20 tot 30.

Donkere huidskleur?

Wij hebben goed nieuws voor jou! Jij zal bijna nooit verbranden en daarom zal een factor 15 voldoende zijn voor jou.

Nog 2 belangrijke tips

Smeer je elke 2 uur in

Geloof ons, 1 keer insmeren op een dag volstaat absoluut niet! Wil je goed beschermd zijn, dan zal je je elke 2 uur moeten insmeren. Smeer je zeker nog eens in als je in het water bent geweest.

Zorg dat je alle plekjes goed insmeert

Smeer je overal genoeg in dus zeker op je gezicht, armen, benen en nek. Maar er zijn ook enkele plekjes die steeds vergeten worden zoals je haarlijn, oren, oksels, liesstreek en voetzolen. Het zijn nochtans erg gevoelige plekjes. Vergeet ze dus in het vervolg niet in te smeren.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *